Tekst av Eivind Salen.

Forsiden på Stavanger Aftenblad i dag.

Den er ganske sikkert kjent av alle i regionen, og illustrer det mange, mange føler. Det er blitt en avstand mellom politikere og folket som landet ikke kan leve med.

Folk er rasende, det går et opprør over landet, folkebevegelsen Motvind er oppstått, og raser av gårde, og folk kjemper fortvilet i kommune etter kommune etter kommune, rundt omkring i det ganske land, for å redde fjellene sine og nærområdene sine.

Og så er det noe nesten ufattelig tafatt over politikere og ansvarlige. Det finnes unntak, ære være dem, og det blir flere og flere av disse unntakene, og de gjør stadig mer og mer av seg. Men ennå er det sånn at når viktige avgjørelser faller, så er det i vindkraftens favør. Igjen og igjen og igjen.
Som denne uken, da Ålesund kommune, vedtok at det var greit å gjøre anleggsarbeid på kaia på Håneset, Haramsøya, arbeid som vil medføre at turbinene vil kunne komme i land. Her kunne kommunen sagt nei, de sa ja, som så mange, mange ganger før.

Det er et samrøre, ikke sant. Det er ikke konspirasjonsteorier. Det er fakta.

Og det gjør at folk spekulerer. Selvfølgelig gjør de det, dette er ikke konspirasjonsteorier, dette er sunn fornuft og logisk tankegang. Når tiltak som er så vanvittige får gå sin gang, når unnlatelser og lovbrudd og mangel på varslingsplikt hos utbygger får passere, når skamrike utbyggere og eiere får gjøre «støyavtaler» med naboer som må leve med ulovlig og plagsom støy i tiår fremover, når anleggsarbeid får begynne uten at alle avtaler er på plass, når konsesjoner realiseres selv om de er skadelige og vanvittige – hva skal folk da tro?

Hvilke bindinger er det egentlig mellom de mektige i landet? Hva har skjedd med mediene våre, der Birger Magnus er styreleder i NRK, Hafslund AS og Norsk klimastiftelse, og tidligere har vært både styreleder og daglig leder i Schibsted, Media Norge, og en rekke av landets store aviser. Det er bare å søke ham opp på SNL, det står alt der. Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest, Styreleder i BKK, styremedlem Finans Norge, og den som gjennom Sparebanken Vest finansierer klimastifelsen. Julie Brodtkorb, tidligere stabssjef for Erna Solberg, personlig rådgiver for henne, statssekretær for henne også, mangeårig leder i Høyres kvinneforum, nåværende administrerende direktør i Maskinentreprenørenes forbund (Er det ikke rart sånn maskinene kommer seg til fjellene våre, dere?), og sannelig også i representantskapet for Norges bank og – NRK igjen – leder for kringkastningsrådet.

Det er et samrøre, ikke sant. Det er ikke konspirasjonsteorier. Det er fakta. Og så har vi ordføreren i Sandnes, som jeg slett ikke har noe vondt å si om, han og kommunen har slett ikke vært så verst i Vardafjell-saken, selv om jeg gjerne skulle sett at de i likhet med Tysvær og ordføreren og kommunestyre der presset enda mer på, men det kan jo hende han som mange andre grunneiere er lurt til å skrive under denne hemmelige avtalen som Norsk Vind og de andre vindspekulantene opererer med.

Men det gir jo en guffen følelse. Og det er for mange av dem. Det er langt verre tilfeller, med ordførere og kommunestyrerepresentanter som er grunneiere med økonomisk interesse i et prosjekt de selv kan være med å vedta, og vedtar. Wirak bør absolutt bruke sin posisjon og sin rolle for å komme seg ut av denne kontrakten han har undertegnet. Det finnes jo et ukjent antall sånne avtaler, rundt omkring i det ganske land, bindende, og hemmelige. Vi må kansellere dem.

Vindkraften og vindkraftutbyggingen i Norge må nullstilles. Den er aldeles skakkjørt. Konsesjonsspekulant Norsk Vind er den ene dagen ute, og annonserer «dobbelt så mye tilbake til kommunene», den neste viser det seg at de fremdeles vil bygge ned Bergeheia, mot kommunen og folkets massive protester. Og så er det liksom ingen politikere som sier skikkelig klart i fra, som får gjort noe med det, som får sagt det er uaktuelt, på en måte så både vindkraften og folket skjønner det.

Vi stoler ikke på dem lenger. Det er et signal politikere og administrasjon og offentlige myndigheter må ta på største alvor. Vi er ikke sikre på hvor de har i lojaliteten, hva de har i bakhodet, når de snakker og opptrer som de gjør. Har Stanley Wirak holdt litt igjen i Vardafjell-saken, fordi han – selvsagt – har visst at han selv er grunneier i et annet prosjekt? Sånne mistanker kan ikke et åpent og transparent demokrati holde ut. Forsiden til Stavanger Aftenblad er et knusende slag mot vindkraften og systemet bak den.

Det trengs. Og er på høy tid.