Tekst av Eivind Salen.

Dette er Birgit Oline og Vegard som ser over landskapet de snart skal miste på Haramsøya.

Denne setningen og dette bildet skulle jeg gjerne sendt rett inn i hjertet på våre ansvarlige myndigheter. Det skulle kunne treffe dem så de kjente det. Det er to mennesker med sterk tilknytning til stedet og landskapet. De har livene sine her og de har identiteten sin her. De mister det.

Og våre ansvarlige statsråder, Tina Bru fra Høyre og Sveinung Rotevatn fra Venstre, Olje og Energiminister og Klima og miljøminister, de to kunne ikke brydd seg mindre. De har vært ute i avisene de siste dagene, og kalt Stortingets vedtak av 19. Juni, der et ENSTEMMIG STORTING AV VÅRE FOLKEVALGTE påla Regjeringen å gjennomgå alle gitte konsesjoner for å sjekke lovligheten av dem.

Hva er det som har skjedd med landet vårt? Vi er nødt til å ta det tilbake. Si klart og tydelig at det er Folket som er landet, Folket som er samfunnet, Folket som er Makten. Ikke Galleriet. Spill litt for oss.

Spill for Galleriet, kaller våre ansvarlige statsråder det. Og setter «gjennomgangen» til de samme saksbehandlerne som har holdt i saken fra dag 1. De finner ikke noe galt, selv om man legger det foran øynene på dem så det stinker.

Jeg vil minne om at informasjonen nå er kjent, at seksjonssjef for vindkraft i NVE (Norges Vassdrag og Energidirektorat) er Ridder av vindkrigarkorset med sverd og diamant, tildelt ham i en høytidelig seremoni på NORWEA-konferansen i 2012. Norwea er vindkraftens interesseorganisasjon. Se medlemslistene deres, og se hvem som sitter i styret.

Haramsøya er ei øy. De har ikke annet enn dette fjellet, har ikke annet enn dette landskapet. Det er øy uten fastlandsforbindelse. For å komme dit, må man ta ferge. Og NVE, med seksjonssjefen som er ridder av vindkrigarkorset, presterer å ville sette et vindkraftanlegg her. Konsesjonen blir gitt bort til kyniske Zephyr, eid av kommuner i Oslo-Viken, tidligere Østfold, og de har solgt det videre til finske Taaleri.

Samtlige boliger på øya vil bli ubeboelige. Dette er ikke bare snakk, dette er i henhold til reglene som gjelder på kontinentet. I Tyskland, i München, og andre steder, er avstandsreglene 10 ganger turbinhøyden. Det ville ikke være mulig med boliger før langt uti fjorden og sundet. Alle har sett bilder fra Haramsøya, hvordan boligene ligger kloss opptil fjellet.

Rasfare er det også. Drikkevannet blir ødelagt. Det var en sterk film lagt ut på Haramsøy-gruppen i går, jeg delte den på min egen profil, en nabo som nå får drikkevannskilden ødelagt, og som «erstatning» får dunker av vann levert på døren.

Jeg vil på det sterkeste anmode våre ærverdige politikere og statsråd og den aller fineste fiffen og mest utilgjengelige eliten: KAN DERE VÆRE SÅ SNILLE Å IKKE BARE SPILLE FOR GALLERIET? KAN DERE GJØRE NOE FOR ENKELTMENNESKET OGSÅ?

Det kommer rettssak for Haramsøya. OED har allerede frikjent seg selv, lenge før dommen faller. Det er en gryende mistenksomhet at norsk rett ikke er helt nøytral i vindkraftsaker, at de i likhet med resten av statsmakten alltid dømmer og vurderer til vindkraftens fordel. De spiller for galleriet, de flotte og fine, mens vanlige folk som mister friluftsområdene sine og taper både boligverdi og livskvalitet, de er det ønsket skal lide i stillhet og usynlighet. Hvem er det som reiser seg opp for dem?

Hva er det som har skjedd med landet vårt? Vi er nødt til å ta det tilbake. Si klart og tydelig at det er Folket som er landet, Folket som er samfunnet, Folket som er Makten. Ikke Galleriet. Spill litt for oss.

Spill litt for oss.

😢