Tekst av Eivind Salen.

Støy.

Bildet er stillhet. Det er sånn det skal være. Her kan sauer og kyr beite, fjellet ligger skogkledd og mykt bak, himmelen har en sky, men den er hvit. Dette er barndommens trygghet for meg, livet som jeg kjenner det. I landskap som dette har jeg hatt mange turgleder. Sånn skal det se ut rundt oss. Så har vi det bra. Så finner vi ro.

Vindkraft er støy. Det er visuell støy, lysforurensning, og så er de gigantiske svingende propellene på absurd høye tårn, det aldri går an å venne seg til eller få fred fra. Og så er det den hørbare støyen, den som er pulserende, urytmisk, og som derfor er mer plagsom. Den ikke-hørbare støyen, infralyd, kommer i tillegg, som et skremmende element, der ingen riktig kan si sikkert om dette er farlig eller ikke, og der norske myndigheter stiller seg på vindkraftens side, ved ikke å ta hensyn til den i det hele tatt.

Tysvær er et av anleggene i landet med størst støyproblemer. Vardafjell i Sandnes berører flere, men de som er verst berørt i Tysvær, er verre berørt enn de som har det verst i Sandnes. Tysvær klarer ikke å komme under støykravet, og må tilby «kompensasjon» i form av penger.

Dette er jevngodt med å si at vi får ikke bort asbesten i veggene dine, men her har du en pengesum, og så fraskriver du deg alle rettigheter på å få gjort noe med det, for all fremtid, og det gjelder også de som skal kjøpe huset av deg, eller dine barn, som skal arve det.

Lovlig? Høyre liker ikke så godt å bli presset på dette, og sier at vindkraftpolitikken de nå forvalter, er et resultat av samlet politisk enighet for mange år siden. Jeg spør igjen: Lovlig? Det er Høyre som er det dominerende Regjeringspartiet, de er utøvende myndighet og har ansvaret nå.

Sant å si tror jeg aldri det har vært noen politisk enighet om å terrorisere landets innbyggere sånn det blir gjort nå. Som politikere og partier lokalt, har mange sentralt vært enige om noe helt annet enn det som nå realiseres. Vindkraften og deres profittører har ført våre politikere bak lyset. Nå er lyset skrudd på, og det er på tide å reorientere seg.

I VG i går skriver Bjørn Bjørnstad fra Miljødirektoratet og Rune Flateby fra NVE leserbrev om støy. Flateby er mannen som uttaler om Stadtlandet, og de to konsulentrapportene NVE har lagt til grunn der, at «rapporter spriker i alle retninger». Sånn vil han nok gjerne snakke om støy også. Noen blir sterkt plaget, noen blir lite plaget, «det spriker i alle retninger».

Prøv lignende for korona. Noen blir smittet, noen ikke. Noen er det farlig for, noen ufarlig. Det «spriker i alle retninger».

Bildet jeg postet passer godt. Det er klarvær, ingen tåke, man ser alt tydelig. Man må virkelig oppsøke skyen, og fly inn i den, for å gjøre noe uklart her. Det er dette NVE og Miljødirektoratet gjør, når det gjelder støy.

Støy skal unngås. Når Statsmakten planlegger utbygging av ny infrastruktur, bygging av hva som helst, så gjelder det å finne egnede steder, hvor støyplagen blir minst mulig. Hvorfor velger de da å bygge vindkraft i Tysvær? Og i Vardafjell? Det er helt opplagt støyplagen der vil bli svært stor, ulovlig stor.

NVE vrir diskusjonen som om de er helt tvunget, at det ikke er noen vei utenom, å sette opp vindkraftverk i Tysvær og på Vardafjell. Så må de finne «avbøtende tiltak». De befinner seg i skyen på bildet. Vi andre er i klarværet. Tysvær og Vardafjell er uegnet for Vindkraft, fordi støyplagen er for stor. Avbøtende tiltak hjelper ikke, hva som hjelper, er å finne andre steder og andre måter for denne energiproduksjonen, om vi i det hele tatt trenger den.

På Vardafjell må de skjemmende turbinene gå i redusert modus gjennom hele sin levetid. Hadde det da vært en ide å sette opp de 7 turbinene andre steder, om de i det hele tatt trengs?

NVE har ingen sjanse til å ta denne diskusjonen i klarvær. De må inn i skyen. De snakker om veistøy og flyplasstøy, og det ene, med det andre. Vi bygger ikke flere flyplasser, når vi har nok, vet dere. NVE sitt ansvar er energiproduksjon og vindkraft. Der plasserer de støyende vindkraft på uegnede steder, for å produsere overskuddskraft til eksport, på fellesskapets regning, og til private, utenlandske aktørers enorme fortjeneste.

Hva er mandatet til NVE? Hva er hjemmelen deres? Hva skjedde med statsmakten vår?

Heldigvis er det nå kommunene som er støymyndighet. Sandnes kommune skjønner hva det betyr, skjønner formålet og hensikten med regelverket for støy, støy skal unngås, innbyggerne skal beskyttes mot støy. Tysvær kommune kan og må gjøre det samme. Det offentlige Norge skal ikke sikre inntekten til private aktører, men sikre helsen og livsgleden til landets innbyggere.

Det er finest i klarværet. Vi bør beholde Årvikfjellet, Litlafjellet og Gudbrandsfjellet som det er. Anleggsarbeidene kan godt stoppe, først som sist. NVE har også her gitt en konsesjon som aldri skulle vært gitt. Og det må begynne å bli ganske ensomt for dem, etter hvert, i skyen der de liksom skal forklare seg ved å snakke om andre ting. Kom ut i frisk luft, kan man si til dem. Ut i stillheten og klarværet. Så kan vi høre hva dere har å si, og hva dere vil gjøre med det.

Åpent og ærlig.