Av Ross Chapin. Opprinnelig artikkel her. Oversatt av Øyvind Holmstad.

lite-small-wp-lommenabolag-ross-chapin-kontekst-a

Uansett hvor godt et hus er, om det eksisterer i et vakuum, fungerer det ikke. Det må være del av synergien i et levende nabolag. – Bill Struever, utvikler

Småhus får mye presse i disse dager. De fanger vår fantasi, pirrer vårt redeinstinkt, og oppmuntrer oss til å vurdere muligheten for å leve med mindre boliglån eller lavere leie. Presset mellom økonomi og et monokulturelt boligmarked tenker millenniere, single, voksne, barn og eldre, at smått er svaret — eller i det minste at “ikke så stort” er nøkkelen. Småhus-advokater hjelper oss med å raffinere hvordan vi kan leve stort i små rom, med smarte nedfellbare senger, under-trappa-lagring, nisjer, og alkover.

Å perfeksjonere det lille huset er imidlertid ikke nok.

Ben Brown fra PlaceMakers, som bodde i en 29 kvadratmeters Katrina Cottage, konkluderte med at småhusliv trenger en by eller en landsby. Han forteller at “dess mindre redet er, dess større er behovet for et balanserende fellesskap”. Med små tettsittende hus kan hyttefeberen lett sette inn uten verandaer og hager å gå ut på, eller parken ved enden av kvartalet, eller det lokale kaffehuset – steder hvor man enkelt kan treffe andre.

Dumpet ned midt i en underavdeling av McMansions knyttet til resten av verden med bilveier, ville en Katrina Cottage synes absurd. Det ville vært få naboer rundt å prate med, siden de fleste av deres behov blir møtt bak deres storslagne inngangsdører.

Kontekst er alt: et lite hus er bedre i samværet med andre nabohus (som de med verandaer) og innenfor rekkevidde av gode offentlige steder å gå til, helst til fots eller på sykkel.

lite-small-wp-lommenabolag-ross-chapin-kontekst-b

Er Gøran Johanson Norges Ross Chapin?

Les denne ekstremt interessante artikkelen fra NRK:

– Frå klyngetun til einebustadar

Ser vi i arkitekt Gøran Johanson kimen til Norges svar på Ross Chapin? Har han lest den store lommenabolagsboka? Spennende å se at vi her har en ung arkitekt som deler mitt syn på å gjenoppdage den norske tuntradisjonen. I tillegg har han bygget et fantastisk vakkert, tradisjonelt minihus, inspirert av norske støler!

Jeg har liggende en liten perm om lommenabolaget jeg tenker å presentere for GOBBL, og er glad for nå å kunne legge ved denne fine artikkelen om Gøran Johanssons nybrottsarbeid. Hva jeg håper er å få Gjøvik boligbyggelag til å engasjere Johansson som mellomledd mellom GOBBL og prisbelønte Ross Chapin Architects, for å etablere landets første lommenabolag i Gjøvik. Aller helst på Huntonstranda!

Aurland_Aurlandsfjorden_Otternes_gaard_IMG_6207.jpg
Otternes er et tradisjonelt klyngetun i Johansons hjembygd. Legg merke til de vulgære eneboligene som troner over stedet og ødelegger kulturlandskapet, og slik vitner om forfallet i den norske folkesjela. Kan vi vinne tilbake tunfellesskapet nå i selvets tidsalder? Foto: Bjørtvedt.
Relatert

– Lommenabolaget som ideal

– Jordreform endret landskapet

– Verandaen – limet i tunet