Mot slutten av fjoråret var vi på omvisning i økolandsbyen i Hurdal for å få informasjon om byggetrinn to, som skal bli et skikkelig tunfellesskap. Det var like før vi hektet oss på, og hadde de under designprosessen tatt en telefon til min gode venn Ross Chapin i Washington, USA, ville vi snart vært tunfolk. Dessverre sviktet det på et par sentrale designnøkler. Disse er nøye knyttet opp mot livskvaliteten i tunet, dess sterkere de chapinske designnøklene er til stede, dess sterkere tunfellesskap. Er de svakt til stede kan det i verste fall oppstå et lommehull!

Kjære Hurdal økolandsby med Simen Torp, slik skal det gjøres!

Hei!

Jeg avvikler reservasjonen. Etter overveielser var det først og fremst design-nøkkelen “nested houses” som ble for svakt til stede, da også huset ved siden av har et stort vindu. Hadde man benyttet denne design-nøkkelen kunne dessuten alle husene hatt sin åpne side mot solsida.

Ellers begynner dere å nærme dere virkelig gode tun nå, men ta en samtale med Ross Chapin før byggetrinn tre. Det var like ved jeg ble med på dette tunet, og hadde dere lagt litt mer vekt på de chapinske designnøklene ville jeg hektet meg på.

Har oversatt design-nøklene her.

Mvh,

Øyvind Holmstad

Heldigvis fikk jeg overrakt Simen Torp et eksemplar av Chapins bok “Pocket Neighborhoods: Creating Small-Scale Community in a Large-Scale World“, så det er å håpe de vil rendyrke tunkonseptet i byggetrinn 3-5.

book-3d2
Den store lommenabolagsboka er uvurderlig for alle tunelskere!

Gledelig var å se at første byggetrinn er i ferd med å sette seg, allerede er det en god del hyggeligere der enn under anleggsperioden.

Aktivhus_med_flott_drivhus_i_Hurdals_økolandsby.jpg

Dette vakre lille drivhuset med grunnmur av teglstein er med på å lage liv mellom de forholdsvis uttrykksløse Aktivhusa.

Wikimedia.

kjokken_i_et_aktiv-hus_i_hurdals_okolandsby

Aktivhusa er kjernesunne med reine naturmaterialer og pustende konstruksjoner, så bygningsbiologisk er det ikke noe å si på dem.

Wikimedia.

triste_rekkehus_i_hurdals_okolandsby

Rekkehusene som ligger ved inngangen til Landsbyvegen er så nitriste at Leonid Bresjnev ville blitt i godt humør av dem.

Hadde professor Bin Jiang forsøkt å kjøre disse gjennom sitt nyutviklede “beautymeter” ville det neppe taklet belastningen.

Dette er modernistisk dogmatikk på sitt verste!

Wikimedia.

Relatert

Advertisements